Da jeg blev færdiguddannet som multimediedesigner tilbage i 2014 havde jeg en forventning om at jeg som minimum skulle ud og have en startløn på 25.000kr om måneden.
Jeg skulle blive klogere.
Efter 2 års uddannelse på Cphbusiness, med fag som Design, Kommunikation, Programmering m.fl skulle jeg efter en vellykket eksamen ud på arbejdsmarkedet.
Jeg brugte en del tid på hjemmesider som Jobindex, Jobzonen, Ofir, samt skrev en masse uopfordrede jobansøgninger til virksomheder, som jeg syntes virkede interessante. Mange af virksomhederne vendte aldrig retur eller også var svaret typisk “vi har ingen ledige stillinger lige nu, tak for din ansøgning”.
Skuffet læste jeg svar på de ansøgninger jeg havde sendt gennem længere tid. Heldigvis var jeg startet med at sende ansøgninger et godt stykke tid inden min afsluttende eksamen, så jeg havde stadig noget tid at løbe på.
Efter en måneds tid med et utal af ansøgninger, et par enkelte samtaler og en masse skuffelser, fik jeg endelig et svar retur fra et webbureau jeg havde ansøgt hos.
“Kære Andreas, vi kunne rigtig godt bruge en med dine kompetencer. Har du lyst til at komme til samtale?”
Hvad tjente jeg som webdesigner i et webbureau?
Under den indledende samtale med firmaet snakkede vi om forskellige ting. Bl.a mine kompetencer som webudvikler, erfaring, forventninger mv.
Jeg fik svar på mine spørgsmål til arbejdstider, opgaver mv.
Så kom snakken om løn. Et emne jeg personligt altid helst vil gemme som det sidste. Det føles bare mærkeligt at starte med at snakke løn.
Selvom løn er et vigtig emne, så er det opgaverne og fornemmelsen af arbejdsgiveren der er det vigtigste for mig.
Den stilling jeg søgte var en fuldtidsstilling på 37 timer om ugen – timelønnet. Der var ikke mulighed for en lønforhandling, for alle fik det samme.
Som multimediedesigner i et webbureau ville jeg få 125kr i timen – herudover ingen pension, men blot en gratis kaffeordning. Frokostpausen skulle jeg selv betale.
Selvom jeg syntes at lønnen var alt for lav, sagde jeg ja tak til jobbet – alternativet var at afslutte min eksamen og ende på a-kasse.
Jeg så det samtidig som en mulighed for at få en masse god erfaring i faget.
Beslutningen om at blive freelancer
Efter 4 måneder i et webbureau var jeg allerede træt af det. Manglen på kreativ frihed, en for lav løn og trivielle dage fik mig til at sige op.
Jeg ville være freelancer. Jeg ville have mine egne kunder, være kreativ, have en masse kundekontakt og lave min egen marketing.
Derfor fik jeg mig et fuldtidsjob i en anden branche, mens jeg byggede mig egen forretning op.
Man har ikke nogen løn selvom du knokler for din egen forretning og det er hårdt. Man håber bare at det hårde arbejde bærer frugt på et tidspunkt, og at det bliver nemmere med tiden.
En ting man skal være OBS på som freelancer er de mange timer hvor man ikke udfører arbejde for en kunde, men i stedet for sig selv.
Desværre kommer kunderne ikke væltende ind bare fordi man bliver freelancer. Det kræver hårdt arbejde at komme i gang med at skaffe kunder.
Særligt de første kunder er svære at få i hus. Hvem vil bruge en multimediedesigner uden referencer?
Derfor kræver det utroligt meget tid at markedsføre sig selv og skaffe kunder. Man har ikke nogen løn selvom du knokler for din egen forretning, og det er hårdt. Man håber bare at det hårde arbejde bærer frugt på et tidspunkt, og at det bliver nemmere med tiden.

Hvad tjener man så som freelance multimediedesigner?
Uanset om man er uddannet multimediedesigner, webudvikler, webdesigner, datamatiker eller andet, så er det ikke din uddannelse der afgør din løn – det er dine kvalifikationer, din erfaring, dine evner indenfor et bestemt område og dine referencer. Det er i høj grad også din evne til at skaffe nye kunder.
Du kan jo f.eks spørge dig selv: Hvad tjener en mekaniker?
Det er umuligt at svare på – fuldstændigt som med en multimediedesigner afhænger det af om man er ansat, om man er ejer, hvor mange kunder man har, din timeløn (uanset om du er arbejdsgiver eller ansat) og flere andre faktorer.
Derfor er det umuligt at svare på hvad en multimediedesigner tjener, fordi det afhænger af så mange forskellige faktorer.
Fastsæt din egen timeløn som multimediedesigner
Jeg har været freelance webdesigner i lidt mere end 10 år, heraf ca. 6 år som uddannet multimediedesigner . Jeg har erfaring med flere forskellige CMS-systemer som bl.a indbefatter Joomla, WordPress, Drupal m.fl.
Med en hel del projekter i baglommen og en erfaring jeg har bygget op igennem mange år har jeg den viden der skal til for at løse de lidt mere komplekse opgaver.
Det er typisk også de komplekse opgaver jeg bliver tilbudt som freelancer, fordi det ligger ud over hvad Hr. Jensen selv kan løse.
Jo mere avanceret en opgave der skal løses = jo færre er i stand til selv at løse det, og dermed stiger prisen på opgaven også.
Når du skal fastsætte en timepris skal du som jeg tidligere skrev, medregne alle de timer du arbejder, hvor du reelt ikke får løn. De timer skal du selvfølgelig også have nogen penge for – men du kan ikke være kunde hos dig selv.
Tænk over hvad du gerne vil tjene i timen. Du skal tage stilling til din egen erfaring, dine referencer, antallet af kunder og de udgifter du har.
Du skal også tænke over at du som freelancer eller selvstændig selv skal betale din pension, din ferie og dine sygedage.
En god tommelfingerregel jeg bruger til at fastsætte en timepris er derfor:
Min ønskede timeløn * 3 (oftest løser jeg kun opgaver for en kunde 1/3 – 1/2 af tiden) + 10% (uforudsete forhindringer).
Et eksempel på dette kunne være at jeg gerne vil tjene 300kr i timen. Således vil regnestykket se sådan ud:
300kr * 3 = 900kr
900kr + 10% = 990kr
Dermed en timepris på 990,- kr som man kunne runde op til 1000kr i timen.
Et godt råd til dig som nyuddannet multimediedesigner
Når jeg reflekterer over min tid efter endt uddannelse, er jeg glad for at jeg fik et job som ansat i branchen – også selvom det ikke lige var mig.
Det klædte mig på til at starte mit eget firma. Der er mange ting man skal have styr på når man starter sin egen virksomhed. Regnskab, marketing, kommunikation og selvfølgelig dine kernekompetencer som multimediedesigner.
- Sørg for at have et job inden du bliver færdig – det er så ærgerligt at blive færdig med sin uddannelse uden et arbejde.
- Find et job i branchen – det kan være som grafiker, webdesigner, fotograf eller et andet fag med relation til multimediedesign
- Hvis du ikke kan finde et job i branchen, så få et andet job – brug din fritid på at starte dit eget firma op
- Mund-til-mund er den bedste måde at få kunder på. Langt de fleste af de kunder jeg har haft, er fra anbefalinger fra tidligere kunder.
- Fortæl dine venner og familie hvad du kan – måske kender de en der har brug for dine kompetencer.
- Giv en god service – Det er helt essensielt hvis du vil have kunden til at komme tilbage med flere opgaver til dig. Det motiverer også din kunde til at anbefale din service til andre.
- Giv en god service
- Giv en god service – Ja nu har jeg skrevet det 3 gange i træk, men det er bare virkelig vigtigt.
Har du lyst til at tilføje en kommentar til artiklen? Skriv din kommentar herunder.
Nice artikel og det giver noget at tænke over.
Jeg overvejer selv meget at starte på uddannelsen på multimediedesigner næste år.
Ved du om KEA eller cphbusiness er bedst?